Spenatplättar med röd och Crème fraîche

Osttoppade spenatplättar med creme fraiche, rödlök och kaviar

Spenatplättar som passar väldigt bra som en lätt lunch på en lördag, eller som en smakrik förrätt till en middag.  Plättarna har mild, fin smak och passar bra som bas för att lyfta tillbehören. 

Recept

4 portioner

Ingredienser:

  • 500 g hackad spenat
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 dl mandelmjöl
  • 4 ägg
  • Riven prästost, ca 2 dl
  • salt efter tycke
  • smör till stekning

Tillbehör

  • Röd och/eller svart stenbitsrom
  • Crème fraîche
  • Finhackad rödlök

Börja med att få ur så mycket vattnet ur spenaten som möjligt, vi använde kaffefilter! Blanda den urvattnade spenaten med 4 ägg, mandelmjölet och salt efter smak. Stek plättarna i smör på medelhög värme tills de får fin stekyta. Efter första vändningen strödde vi på lite riven prästost som fick smälta på den stekta sidan samtidigt som plätten fick fin stekyta på den andra sidan.
Servera förslagsvis med creme fraiche, rom och finhackad rödlök!

Om man vill är det säkert gott att ha i 1 dl riven smakrik ost i smeten innan stekning! Det ska vi prova nästa gång.

Om Staffan Hesselbom

Arbetar som frilansande Digital Designer under namnet Hyperdyne (www.hyperdyne.se). Gillar det mesta som har med tv-spel, film, mat, öl, whiskey och vin att göra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.