Vi har inte ätit pilgrimsmusslor så ofta själva, men denna rätt briljerade på en av våra tidigare dejter. Det var första gången Anna bjöd hem mig på mat och till förrätt serverade hon pilgrimsmusslor.
Det är en ganska snabb rätt att göra och hyfsad enkel, och väldigt, väldigt god. Ett säkert kort i rockärmen när man vill bjuda lite extra men kanske inte har så mycket tid eller vill fokusera på huvudrätten.
Recept
2 portioner
Ingredienser:
- 1 förpackning pilgrimsmusslor (ca 8 st)
- 2 st scharlottenlökar
- 2 dl vispgrädde
- 2 matskedar fiskfond (vi använder flaska)
- 1 dl mousserande tort vin
- 1 matsked citronsaft
- En skvätt asiatisk fisksås
- Ljus maizena
- Smör att steka i
Lägg pilgrimsmusslorna på en stor bit hushållspapper för att torka ut dom ifall dom varit frysta. Musslorna ska inte vara för blöta.
Hacka lökarna mycket fint och fräs dom mjuka i smör.
Häll i grädden, fiskfond och det torra vinet i pannan med löken.
Rör ihop allt och tillsätt fisksåsen tills du tycker det är lagom salt och smaka av med citronsaften.
Strö över lite ljus maizena till önskad konsistens och koka ihop allt till en sås. Såsen bör inte vara för tjock.
Häll på såsen i väntan på servering.
Bryn en klick smör i en stekpanna på hög värme.
Stek pilgrimsmusslorna i 50 sekunder på båda sidorna.
Salta och peppra efter behov.
Häll upp såsen i varsin liten serveringsskål. Lägg musslorna bredvid, ca 4 st per portion och servera direkt.
Ett extra plus i kanten är att garnera rätten med ett par gräslökstrån.
Om du vill ha det strikt LCHF så hoppa över maizena. Vi har inte provat att göra såsen utan maizena själva men det kan fungera bra med att röra ner en äggula i såsen när den har kokat klart. Äggulan får inte koka eftersom det då blir grynigt. Om ni har bra knep på hur man reder en sås strikt LCHF får ni gärna lämna en kommentar.