Kategorier
Skaldjur

Kräftor från Dalarna i hemkokt lag

Vi var i Dalarna och fiskade kräftor i början av augusti. Skaldjur är ju väldigt bra LCHF mat, vilket är tur då både jag och Anna är väldigt förtjusta i de krälande havsdjuren. I år fiskade vi våra egna kräftor, vilket var första gången för mig någonsin.

Tyvärr kunde vi inte vara med att lägga i burarna, så det gjorde Annas föräldrar själva. Vi kom fram till Dalarna så vi kunde vara med att ta upp dom ur sjön. Enligt reglerna där vi fiskade behövde vi göra det innan kl 9 på morgonen, så det var bara att dra på sig en tjock fleecetröja och åka ut med båten runt halv åtta. Det är kallt på sjön en tidig morgon i mitten av augusti.

KräftfiskeBurarna var placerade i mindre klungor runt om i sjön, för att få en bra spridning ifall ett ställe inte levererade kräftor. Det händer att folk stjäl burar, men vi hade tur och alla våra burar låg kvar, så det var bara att börja hissa upp dom i båten!

I normala fall brukar man fiska kräftor ett par nätter innan man anordnar ett kräftkalas, men vi fiskade bara en natt. Vi fick upp 44 st kräftor totalt. Eller, egentligen fick vi upp 45 st. Den sista var så liten så den tänkte vi slänga tillbaka, men den råkade ha en liten olycka med båtens dräneringsrör.

När vi plockat upp alla burar åkte vi hem för att koka dom. Vi blandade ihop följande lag för 44 st kräftor.

Recept på lag för ca 1 kg kräftor

  • 3 liter vatten
  • 1 dl grovsalt
  • 1 flaska porter
  • 4,5 msk socker
  • 4 st dillkronor

Skölj kräftorna noga i kallt vatten.

Blanda ihop lagen och koka upp den, men använd bara 2 st dillkronor.

När lagen kokar stoppa ner i 4-5 kräftor i taget. Stoppa ner dom med huvudet före. Låt kräftorna koka i 10 minuter och ta upp dom med en hålslev när dom blivit röda.

När alla kräftor är kokade, ta av kastrullen från plattan så att lagen inte kokar. Ta ut dom kokade dillkronorna. Häll tillbaka kräftorna i kastrullen och tillsätt två nya dillkronor.

Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och låt allt svalna. Låt stå i lagen tills ni ska äta dom på kvällen eller frys in dom när dom stått i lagen ett par timmar.

Inte direkt kinesiska kräftor

Som jag sa tidigare så var detta första gången jag fiskade kräftor. Och dessa kräftor blev perfekta. Nykokta insjökräftor fick ett mycket saftigare kött. Dom hade ett mjukt skal som gjorde dom lätta att äta. Det är svårt att äta frysta kräftor nu utan att sukta tillbaka till dessa delikatesser.

Av Staffan Hesselbom

Arbetar som frilansande Digital Designer under namnet Hyperdyne (www.hyperdyne.se). Gillar det mesta som har med tv-spel, film, mat, öl, whiskey och vin att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.