Fläskkotletter kan lätt bli lite torrt och trist tycker vi, tills vi provade att långkoka dem!
Fläskkotletter kan lätt bli lite torrt och trist tycker vi, tills vi provade att långkoka dem!
Recept
Ca 4 portioner
Paté:
- 4-6 st fläskkotletter
- Smör och rapsolja till stekning
- Salt och peppar
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk kalvfond
- 2 msk kinesisk soja (varav 1 msk till såsen)
- Färska champinjoner (1 fpk)
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk dijonsenap
- Maizena ljus redning
- Färsk persilja
Till servering:
- Kokt potatis
- Kokta morötter med smör
- Smörgåsgurka
- Svart vinbärsgelé
Bryn fläskkotletterna runt om i smör och olja, gärna i gjutjärnsgryta så att den kan puttra länge på låg värme. I med en hackad gul lök och fräs. Salta och svartpeppra.
Täck kotletterna med vatten så att det precis täcker. I med 1 msk balsamvinäger, 2 msk kalvfond och 1 msk kinesisk soja. Koka på låg värme 90-120 min.
Stek skivade champinjoner med pressad vitlök i smör.
Ta ur kotletter (häll av ett par deciliter kokspad om det blir väldigt mycket, det funkar t.ex. fint att frysa in och ha som ny såsbas. Det räcker med 2-3 dl spad.)Häll i ca 3 dl vispgrädde och 2 msk dijonsenap. Smaka av med mer kalvfond, salt och soja efter smak. Red med ett par matskedar Maizena-redning tills det får lagom såskonsistens. Blanda ner den stekta svampen. Lägg i kotletter och låt småputtra ihop. Klipp ner persilja innan servering.
Lämna ett svar